Carla Hoekstra startte eind september met de opleiding tot ervaringsdeskundige. Deze opleiding volgde ze bij Stichting Praat en bestond uit vier dagdelen met huiswerk. Na een aantal intensieve opleidingsdagen kan Carla met trots zeggen dat ze is geslaagd en haar diploma op zak heeft. Carla is nu officieel ervaringsdeskundige. Maar wat leren ervaringsdeskundigen eigenlijk allemaal tijdens deze opleiding? En wat was voor haar de motivatie om ervaringsdeskundige te worden? Carla legt het zelf uit.
Wie is Carla?
Carla is een moeder van twee prachtige kinderen. Op jonge leeftijd wist zij al dat zij moeder wilde worden. Haar eerste kind kreeg Carla dan ook op haar 20ste. Helaas woont hij niet meer bij haar. Op haar 29ste werd haar tweede kind geboren. Samen met haar zoon en haar partner woont ze nu in het mooie Zuid-Limburg.
Carla is opgegroeid met ouders met een lichtverstandelijke beperking. Carla: “door hun beperking hebben zij mij niet alles kunnen meegeven in het leven. Zelf heb ik geen lichtverstandelijke beperking, maar door de hulpverlening werd toch gedacht dat ik niet de juiste zorg voor mijn eerste zoon kon bieden. Dat vind ik jammer en was moeilijk om te horen, maar daardoor was ik wel extra gemotiveerd om het goed te doen. Ik heb veel kunnen leren van andere familieleden, zoals mijn tante en oma.”
Wat was jouw motivatie om de opleiding tot ervaringsdeskundige te doen?
“Mijn gezinscoach vroeg aan mij of ik het leuk zou vinden om ervaringsdeskundige te worden. Zij vond deze rol altijd goed bij mij passen, omdat ik tijdens de uithuisplaatsing van mij zoon in plaats van boos te worden, altijd ben blijven samenwerken met de hulpverlening. Dat vond zij inspirerend. Ik wist eerst niet wat een ervaringsdeskundige was, maar mijn gezinscoach vertelde mij dat je als ervaringsdeskundige kunt praten met instanties. Je kunt vertellen over je eigen ervaringen en daarmee laten zien hoe hun hulp door de ogen van ouders wordt beleefd.
Kun je een voorbeeld geven van wat je hebt geleerd?
“Ik heb tijdens de opleiding natuurlijk ontzettend veel geleerd, maar wat me het meest is bijgebleven is dat het belangrijk is dat je met je verhaal/ervaring aansluit op degene aan wie je jouw verhaal/ervaring vertelt. Aan een groep moeders kun je bijvoorbeeld vertellen over hoe je dingen beleefd hebt, zodat zij zich herkennen in jouw verhaal. Bij instanties geef je juist meer advies over hoe zij beter kunnen aansluiten bij de behoeften van gezinnen.”
Hoe heeft de opleiding jou persoonlijk geholpen?
“De opleiding was super interessant en ik kon het goed combineren met het moederschap, dat was voor mij heel belangrijk. De opleiding was heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar kon ook soms wel heel confronterend zijn. Tijdens de opleiding kwam ik er vaak ook achter dat ik bepaalde dingen zelf nog niet helemaal verwerkt had. Het advies tijdens de opleiding was dan om de dingen die je zelf nog niet verwerkt had, ook nog niet op te nemen in je verhaal naar anderen.
De opleiding werd mij aangeboden door het project Talk2mama. Talk2mama is een app met meer dan 70 pictogrammen over zwangerschap, bevallen en alles wat daarbij komt kijken. Het doel van de app is om (toekomstige) moeders beter te begeleiden op dit onderwerp en het gesprek hierover aan te gaan. Ik vind het een hele goed app en ik ben blij dat ik als ervaringsdeskundige betrokken ben geweest bij de ontwikkeling hiervan.”