Hulp als je niet tevreden bent

Het klinkt misschien gek, maar onze jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders vinden het juist fijn als je zegt waar je niet blij mee bent. Of je nu de ouder of het kind bent. Want het is ook niet niks wat er allemaal in jouw leven gebeurt. Dus vertel het ons als je denkt dat de samenwerking anders moet. Dan kunnen we samen kijken of en hoe het beter kan! Hieronder hebben we de stappen voor je op een rij gezet.

Stappenplan als je niet tevreden bent

  1. Bespreek het probleem

    Praat erover met je jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder. Een gesprek waarin jij aangeeft dat je niet blij bent, en dingen graag anders wil doen. Dat noemen we een ‘feedbackgesprek’. Zo’n gesprek wordt makkelijker als je het even voorbereidt. Bekijk onze checklist ‘Feedbackgesprek voorbereiden’.

  2. Niet tevreden? Een klachtbemiddelaar kan helpen

    Soms lukt het niet om met elkaar een goed gesprek te voeren over wat er beter kan. Het kan dan fijn zijn als een onafhankelijk persoon, iemand die niet betrokken is bij jouw gezin, meekijkt. De gebiedsmanager kan er daarom voor kiezen een klachtbemiddelaar in te zetten. De klachtbemiddelaar gaat op zoek naar manieren om samen te werken. Door te praten over jouw ervaringen, wensen en doelen. En die van de jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder. Op basis daarvan wil de klachtbemiddelaar tot gezamenlijke afspraken komen. We hopen zo de samenwerking te verbeteren zodat we de doelen sneller bereiken.

  3. Niet tevreden? Gesprek met leidinggevende erbij

    Komen jullie er samen niet uit? Dan kan ons Cliëntbureau een gesprek voor je regelen met een leidinggevende erbij. Mail naar klachten@wsg.nu of bel ons algemene telefoonnummer en vraag naar het Cliëntbureau. Natuurlijk mag je zelf ook iemand meenemen. We vragen je dan ook om je klacht op te schrijven. Zie onze tips voor het goed opschrijven van je klacht.

  4. Niet opgelost? Naar de klachtcommissie

    Helpen stap 1, 2 en 3 je niet? Dan kun je een klacht indienen bij een onafhankelijke klachtcommissie. Ons Cliëntbureau kan je daar alles over vertellen. Je kunt ook contact opnemen met iemand van www.jeugdstem.nl.

Uitgelicht: feedback geven, hoe doe je dat?

Ben je niet blij met hoe onze jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder met je omgaat? Laat het hem of haar weten in een feedbackgesprek. Want jouw mening is belangrijk voor ons. En misschien kunnen we het simpel en snel oplossen. Wat is jouw kant van het verhaal?

Praktische documenten

Veelgestelde vragen over rechten

  • Ja, je hebt recht op kinderbijslag als je kind uit huis is geplaatst. Je moet dan wel een minimaal bedrag per kwartaal aan je kind besteden. Wat de regels zijn, lees je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB):

    Kinderbijslag, website SVB.

  • Als je kind thuis woont, is het aan jou als ouder om te bepalen of je je kind zak- en kleedgeld geeft. Maar heeft de rechter beslist dat je kind ergens anders moet wonen? En is hij of zij nog geen 18 jaar? Dan heeft je kind recht op zak- en kleedgeld. Als ouder moet je zelf voor het zak- en kleedgeld van je kind blijven zorgen.

    Lukt het écht niet om zak- en kleedgeld te betalen aan je kind? Bespreek dit dan zo snel mogelijk met je jeugdbeschermer. Want misschien kan de gemeente dit betalen.

    Hoe je kind zak- en kleedgeld via de gemeente regelt, verschilt per woonplaats. Je jeugdbeschermer kan je hier meer over vertellen.

  • In sommige situaties heb je recht op een andere jeugdbeschermer of -reclasseerder. Bijvoorbeeld als je echt geen klik met iemand hebt. Maar je moet wel eerst proberen om het samen op te lossen. Weet ook dat de maatregel die je hebt niet verandert als je een andere begeleider hebt.

    Lees meer over je rechten bij Jeugdzorg of neem contact op met ons Cliëntbureau via klachten@wsg.nu. Wil je liever bellen? Kijk dan op onze contactpagina voor ons algemene telefoonnummer en vraag naar het Cliëntbureau. Zij kunnen je meer vertellen over je rechten en wat je kunt doen bij klachten.

Meer informatie en hulp

Jouw rechten

Wanneer je gedwongen hulp krijgt in de Jeugdzorg, heb je speciale rechten.

Lees meer

Jouw privacy

Lees meer over hoe wij jouw persoonsgegevens beschermen.

Jouw privacy

Website Jeugdstem

Gratis hulp en informatie over je rechten als je met Jeugdzorg te maken hebt.

Naar de website