Jongeren en jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking maken sneller keuzes die overlast geven of strafbaar zijn. Maar wij weten én zien dat je met de juiste aanpak ook deze jongeren naar een positieve toekomst kunt bewegen.
Onze methodiek
Wij werken volgens de methodiek JR 2.0. Dit is een netwerkgerichte aanpak, die zorgt dat jongeren die met politie en justitie in aanraking zijn gekomen niet meer recidiveren, kunnen herstellen en re-integreren in de samenleving. Bij JR 2.0 slaan experts uit de leefwereld, praktijk en wetenschap de handen ineen om te zorgen voor gedragsverandering op de lange termijn. We werken vanuit een verplicht kader en hebben duidelijke regels en afspraken waar jongeren zich aan moeten houden, maar daarbinnen richt de methodiek zich op het positief benaderen van de jongeren én hun netwerk. Samen met de jongere kijken we wat er nodig is om weer mee te kunnen doen in de maatschappij en weg te bewegen van de criminaliteit.
Samenwerkingspartners
Daarnaast zijn wij de bruggenbouwer tussen het sociaal domein en de openbare orde & politiek. Wij hebben intensief contact met landelijke en lokale spelers. Zoals 3RO, het NIFP, de Raad voor de Kinderbescherming, lokale wijkteams en de politie.
Ons aanbod Jeugdreclassering
Gedwongen maatregelen
We voeren maatregelen uit die door de rechter zijn opgelegd aan jongeren in jouw gemeente tot 23 jaar. Bijvoorbeeld toezicht & begeleiding tijdens een schorsing of na een veroordeling.
Lees meer over dit aanbodUitgelicht: Jeugdreclassering in Verbinding
In het project ‘Jeugdreclassering in Verbinding’ wordt onder inhoudelijke leiding van Expect Jeugd samengewerkt met wetenschappers, professionals en cliënten. Het doel is om de verschillende werkwijzen, zoals die nu worden gehanteerd door de 13 gecertificeerde instellingen van de jeugdreclassering, door te ontwikkelen naar een landelijk uniforme methodiek.