Bas, Femke en Chaimae zitten al jaren in de jeugdzorg. Zij weten als geen ander hoe het voelt. Die ervaring brengen ze mee naar het Jongerenpanel. Deze groep komt zes keer per jaar bij elkaar. Om te praten, ideeën uit te werken of iets leuks te doen. Het doel? De jeugdzorg verbeteren. Al zijn de pleegouders lief en betrokken, altijd wringt er toch iets. “Het besef dat je anders bent, was er bij mij altijd. Dat kon je bij mij, met mijn Marokkaanse roots, sowieso al duidelijk zien”, zegt Chaimae. Femke schreef er een gedicht over. De titel: Leeg. “Al houden veel mensen van je, er is die eerste drie jaar iets bij mij kapot gemaakt, dat niet meer heelt.” Onder begeleiding van het Cliëntbureau, vormen jongeren Femke, Bas en Chaimae momenteel de vaste kern van het panel. En wat deze jongeren betreft, mogen dat er wel wat meer worden.

Ook meepraten?

Dus: ben je tussen de 15 en 23 jaar, woon je in een gezinshuis of bij pleegouders? Heb je een ondertoezichtstelling of gehad? Kortom, weet je hoe het is om cliënt te zijn in de jeugdzorg, heb je tips voor andere jongeren, dingen waar de medewerkers van William Schrikker van kunnen leren? Sluit je aan bij het jongerenpanel. Dan kun je bijvoorbeeld advies geven aan de jeugdzorgwerkers of directeuren. Of meedoen aan onderzoeksprojecten over de jeugdzorg. Ook je eigen ervaringen zijn belangrijk, er zijn zelfs trainingen om je verhaal goed te leren vertellen zodat je als ervaringsdeskundige kunt worden ingeschakeld om te laten horen wat volgens jou wel en wat niet werkt.

De groep komt zes keer per jaar bijeen van 17.00 tot 20.00 uur in Utrecht. Voor een lekkere maaltijd wordt gezorgd en je reiskosten worden betaald. Zin? Geef je op voor het jongerenpanel: clientbureau@pvj.nl