Moeder en ik hebben een gesprek op school en mijn volgende afspraak is bij moeder in de buurt. Natuurlijk mag moeder meerijden met mij.

We zitten in de auto en moeder stelt allerlei vragen. Waar ik woon? Wat mijn vriend voor werk doet? Waarom ik dit werk ben gaan doen, en of ik wel eens verdrietig ben door het werk? Ik twijfel om iets meer te vertellen over mijzelf. Dit zijn voor mij lastige dilemma’s: enerzijds wil ik graag een band opbouwen met moeder, anderzijds moet ik onze relatie wel professioneel houden. Toch geef ik moeder een beetje inzage in mijn leven. En ik sta versteld van wat dit ons vervolgens oplevert.

Ik vertel haar dat ik niet kan zeggen waar ik woon, maar wel dat ik inderdaad een relatie heb. En vertel in brede lijnen wat voor werk hij doet. Op de vraag waarom ik dit werk ben gaan doen vertel ik haar dat ik dit doe om mensen te helpen en dat ik hoop dat ik een verschil kan maken voor mensen. Hierop krijg ik één van de grootste complimenten die ik heb gekregen van moeder. Ze vertelt mij dat ik een verschil heb gemaakt voor haar, met de woorden “je hebt flink de vlam onder de pan aangezet.”

“Enerzijds wil ik graag een band opbouwen met moeder, anderzijds moet ik onze relatie wel professioneel houden.”

Toen moeder en ik elkaar leerden kennen, had zij geen vertrouwen in jeugdbescherming. Zij was verdrietig, teleurgesteld en boos. Eerlijk gezegd begreep ik dat. Na vele gesprekken, veel investeren en naast moeder te gaan staan, en samen naar de mogelijkheden te kijken, hebben wij een hele fijne samenwerking kunnen krijgen. In die auto besefte ik mij dat moeder eigenlijk niks over mij weet. Moeder weet mijn naam, maar daar houdt het bij op. Ondanks dat is er vertrouwen tussen ons en voel ik mij oké genoeg om iets te vertellen over mijzelf.

Ik vertel haar over een situatie die wij samen hebben meegemaakt en hoe ik verdriet had over de besluiten die ik moest nemen. Moeder vertelt mij dat zij dit niet wist, maar dat zij blij is dat wij hier samen uitgekomen zijn.

Als moeder en ik bij de bestemming aankomen, stapt zij lachend uit de auto en wenst mij een fijne dag. Moeder heeft mijn dag een stuk beter gemaakt door te vertellen dat ik het verschil voor haar heb gemaakt. Voor haar was dit een kleine opmerking en voor mij is dit weer een extra stimulans om mij in te zetten voor de gezinnen. Onbewust heeft zij ook mijn vlam weer even doen oplaaien.