William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering begeleidt ouders en jongeren met een chronische ziekte of beperking. Chronisch betekent dat iets niet meer (helemaal) overgaat. Vaak is dit een Licht Verstandelijke Beperking (LVB). Mensen met een LVB hebben vaak moeite met leren. Ook alledaagse dingen zoals plannen, met geld omgaan, een baan hebben, contacten met anderen aangaan, kunnen moeilijk zijn als je een LVB hebt.  

Samenwerken 

Als je een LVB hebt, dan is het fijn als je hulp krijgt van iemand die dat snapt. Waar ben je goed in? Wat is voor jou moeilijk?  

Iedereen is anders! Wij proberen daarom altijd aan te sluiten bij wat voor jou het beste werkt. Dan kunnen we dingen bijvoorbeeld extra uitleggen, of we tekenen erbij. Ook bespreken we wat de allerbelangrijkste punten zijn. We werken in kleine stappen. Iedereen kan dingen leren. We vragen door om te begrijpen wat jij belangrijk vindt. En we houden samen vol als het moeilijk is.  

Passende hulp 

Samen met jullie en de mensen die voor jullie belangrijk zijn, onderzoeken we wat er aan de hand is. En welke hulp echt nodig is. Wat willen jullie leren? En welke ondersteuning is er voor langere tijd nodig?  

Steunnetwerk  

Steun van de mensen die om jullie geven is belangrijk. Je hoeft het niet alleen te doen. Het netwerk zijn de mensen om je heen die belangrijk voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, buren of andere mensen. Het opvoeden van kinderen kan best lastig zijn. Daarom is het fijn als anderen je kunnen helpen. Samen met jullie en met jullie netwerk en hulpverleners maken we een plan. Zo werkt iedereen goed samen en weten we precies wie wat doet. En natuurlijk passen we het plan aan als dat nodig is. Samen willen we ervoor zorgen dat jouw kind veilig en fijn kan opgroeien. 

Wat kun je verder verwachten? 

Wij werken volgens de regels die in de wet staan.  Wanneer de kinderrechter een ondertoezichtstelling heeft uitgesproken, krijgen jullie een jeugdbeschermer. We maken een afspraak voor een eerste gesprek om kennis te maken. Dit heet een aanvangsgesprek. Meestal gebeurt dit binnen 5 dagen nadat wij de uitspraak van de kinderrechter hebben ontvangen. U kunt al uw vragen met de jeugdbeschermer bespreken. Ook leggen we uit hoe de begeleiding eruitziet.  

Hoe de begeleiding er precies uitziet, hangt af van de hulp die jullie krijgen. Bijvoorbeeld vrijwillige hulp, een ondertoezichtstelling, of voogdij. Meestal maken we samen binnen 6 weken een Plan van aanpak. Mensen die belangrijk voor jullie zijn, mogen hier ook over meedenken. In dit plan staat wat er goed gaat en waar de kinderrechter zich zorgen om maakt. We stellen samen doelen op en beslissen welke hulp nodig is om de doelen te bereiken. 

We gaan stap voor stap aan de slag met deze doelen. En we bespreken hoe het gaat. Lukt het? Moeten we iets veranderen? Als de beschikking afloopt bespreken we of de doelen bereikt zijn of nog niet. Als dat nodig is, dan kunnen we de kinderrechter vragen om de jeugdbeschermingsmaatregel te verlengen. 

Zie ook ons stappenplan voor jeugdbescherming

Er komt een jeugdbeschermer, wat nu? In onze slideshow ‘Stappenplan Jeugdbescherming’ leggen we in beeld de belangrijkste stappen uit. Ook stemmen we onze aanpak af op wie jij bent. Want ieder mens en iedere situatie is uniek. Wat is jouw verhaal?

Eerste slide van het stappenplan jeugdbescherming. Man zit op de bank met de jeugdbeschermer. Wat is jouw verhaal?

Meer informatie per onderwerp

  • Bij alle gesprekken die je voert met een jeugdbeschermer mag je als ouder iemand die jij vertrouwt aan laten sluiten om je te ondersteunen. Diegene kan meeluisteren en bijvoorbeeld:

    • opletten dat alle belangrijke zaken worden besproken;
    • helpen om jouw mening duidelijk te verwoorden;
    • helpen onthouden wat er besproken is en hier met jou nog eens over napraten.

    Als ouder ben jij het eerste aanspreekpunt voor ons. Dit betekent dat de jeugdbeschermer niet zonder jou in gesprek gaat. Ook worden dossierstukken over jou en/of je kind niet verzonden naar een ondersteuner of vertrouwenspersoon.
    Alleen wanneer een jeugdbeschermer goede redenen heeft, mag een ondersteuner of vertrouwenspersoon geweigerd worden. Dit moet met jou besproken worden.

    Jeugdstem

    Je kunt ook altijd praten met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Dit is een organisatie voor iedereen die te maken heeft met jeugdzorg. Hij of zij kan je alles vertellen over jeugdzorg. En advies geven.

    Meer informatie vind je op Jeugdstem is er voor jou: laat je horen.