In september 2021 won het spel ‘Is dat RAAR?’ van Stichting De Bagagedrager de William Schrikker Initiatiefprijs en ontving vijftienduizend euro. Tweede eindigde het initiatief Samen Oplopen. Een jaar later blikken we samen met Ellen Spanjers van De Bagagedrager terug op de uitreiking en wat ze het afgelopen jaar met het prijzengeld hebben gedaan.

Hoe was het om vorig jaar de initiatiefprijs te winnen?

Ellen Spanjers: “Wij vonden het écht geweldig om te winnen! We zijn met ons projectteam vanuit het hele land naar de uitreiking in Harderwijk gekomen, vanuit Zuid-Holland, Gelderland, en Friesland. Toen we er eenmaal waren, hoorden we de mooie en goede presentatie van de andere genomineerde. We hadden een mooie presentatie voorbereid maar toen sloeg de twijfel wel even toe. Na onze presentatie was er een pauze waarin we een prachtige rondleiding kregen in het museum, maar we waren zo enorm zenuwachtig. Toen we hoorden dat we echt gewonnen hadden, waren we echt zo enorm blij.”

“Is dat RAAR? hebben we in 2018 en 2019 ontwikkeld en in januari en februari 2020 hielden we een grote feestelijke lancering. Maar daarna kwam corona. Dat zorgde ervoor dat we lange tijd het bordspel niet hebben kunnen uitrollen, het niet konden introduceren op scholen en in de zorg. Dus toen we deze prijs wonnen, in september 2021, was de timing perfect!. Het gaf ons weer een enorme boost. De coronatijd was echt raar voor iedereen, deze tijd heeft een enorme impact gehad, juist op het mentale welbevinden. Dus de titel van het spel én de inhoud is nu actueler dan ooit: spelenderwijs in gesprek over alles wat je meemaakt in je leven en hoe je je daarbij voelt.

Wat gebeurde er na de uitreiking?

“Natuurlijk hebben we gelijk het bericht gedeeld op sociale media én ook een persbericht gestuurd naar de gemeente Bronckhorst (vestigingsplaats van Stichting De Bagagedrager). Een week later stonden we met een grote foto én een artikel op de voorpagina van het weekblad én kwam Marianne Besselink, burgemeester van gemeente Bronckhorst op bezoek! Ze wilde ons graag feliciteren. In Bronckhorst is er een traditie waarbij de burgemeester op bezoek gaat bij bijzondere inwoners… met koek! Het was dan ook een leuke verrassing dat ze op een woensdagavond met koek op bezoek kwam om ons te feliciteren. Daarnaast wilde ze graag meer weten over de spellen van De Bagagedrager.”

Wat heeft het gebracht?

Allereerst de erkenning en waardering door het winnen van deze prijs. Mooie publiciteit en een prachtig artikel in het magazine Bikkel. Maar ook dat bezoek van de burgermeester. Maar uiteindelijk was het doel van onze deelname dat we workshops en trainingen konden gaan aanbieden om meer bekendheid te geven aan het spel én de vele mogelijkheden en toepassingen ervan.

Hoe hebben jullie het geld ingezet?

We hebben er een speciale bestemming voor, namelijk de uitrol van het spel. Zo hebben we vorig jaar de eerste pilottrainingen voor het gebruik van Is dat RAAR? kunnen geven aan zorgprofessionals. Ook kijken we of we van het prijzengeld een introductiefilmpje van het spel kunnen maken, zodat iedereen een goede indruk krijgt van Is dat RAAR! Toevallig waren we al bezig met het ontwikkelen van een e-learning voor SKJ-professionals. We hebben nu twee e-learnings, één voor SKJ-professionals en één voor leerkrachten.

Door de vele coronamaatregelen en de lockdowns, hebben we de activiteiten helaas steeds moeten annuleren of verplaatsen. We hebben het geld nog lang niet uitgegeven maar dat gaat deze zomer en in het najaar hopelijk lukken. Wij kregen destijds van de jury de tip om de fysieke trainingen en workshops te geven aan een bredere doelgroep: zowel de jeugdzorgprofessionals maar ook leerkrachten, jonge mantelzorgers, kinderdagverblijven, pleeggezinnen, steunouders en gezinshuizen. Juist deze laatste groep is nog nieuw voor ons en wij denken dat het spel daar heel goed ingezet kan worden.