Op 22 september nam communicatiemethodiek Buts en Bofn na een mooie finale in het Stadsmuseum Harderwijk, de 5e William Schrikker Initiatiefprijs van €15.000 in ontvangst. De tweede plek was voor online interventie De Groeifabriek.

De jury is vereerd deze prijs te mogen uitreiken en zo een bijdrage te kunnen leveren aan waardevolle initiatieven voor de jeugdzorgsector. De winnaars zullen de geldbedragen die verbonden zijn aan de prijs inzetten om hun initiatief verder uit te bouwen en breed beschikbaar te maken.

Stimulans voor waardevolle initiatieven

De William Schrikker Initiatiefprijs is een stimulans voor initiatieven die kinderen en jongeren met een beperking helpen bij het participeren in de samenleving, of hun ouders helpen bij het opvoeden. Zo hopen we vanuit Partners voor Jeugd elk jaar een bijdrage te kunnen leveren aan waardevolle initiatieven voor de jeugdzorgsector.

Eerste prijs voor Buts en Bofn

Buts en Bofn is een methodiek bestaande uit houten blokjes in diverse vormen en kleuren, waarmee kinderen die moeite hebben met communiceren hun gevoelens zichtbaar en bespreekbaar kunnen maken. De methodiek is ontwikkeld en ontworpen door Jeanette van Tricht, zelf moeder van een zoon met autisme. De jury is onder de indruk van de compleetheid en de onderliggende wetenschappelijke onderbouwing van dit initiatief. Bovendien is de eenvoudige, veelzijdige methodiek zeer breed in te zetten. Bijvoorbeeld ook bij communicatie bij trauma. Buts en Bofn kan een belangrijk verschil maken voor een grote groep mensen.

Tweede plek voor De Groeifabriek

De Groeifabriek is een initiatief van Dr. Petra Helmond, werkzaam bij Levvel, in samenwerking met Pluryn. Het is een online interventie waarmee jongeren met een licht verstandelijke beperking leren denken met een groeimindset. Hiermee gaan ze meer geloven in hun eigen kracht en ontwikkelmogelijkheden, waardoor het begeleidingstraject effectiever verloopt en de kwaliteit van leven verbetert. Een goed onderbouwd en inhoudelijk relevant initiatief voor een grote groep jongeren, aldus de jury. De Groeifabriek ontving een bedrag van € 5.000 om het initiatief verder door te ontwikkelen.

Vijfde editie

De William Schrikker Initiatiefprijs is dit jaar voor de 5e keer uitgereikt. De jury bestond uit: juryvoorzitter H.J. van Schaik (Burgemeester Harderwijk)​, P.​ van Uchelen (Voorzitter Raad van Bestuur Partners voor Jeugd), J. Schuurman (Voorzitter cliëntenraad William Schrikker), I. ten Berge (Directeur Expect Jeugd) en S. van ’t Wout (Directeur Middin).

Volgend jaar wordt de William Schrikker Initiatiefprijs opnieuw uitgereikt. Vanaf juni 2023 kunnen nieuwe initiatieven weer ingestuurd worden.