Toezicht & begeleiding bij 'schorsing'

Bij een schorsing hoef je niet langer in de jeugdgevangenis te blijven. Je mag in vrijheid de strafzitting afwachten. Wel kan de kinderrechter bepalen dat je in de tussentijd toezicht en begeleiding krijgt van een van onze jeugdreclasseerders. Wij zijn er dan om je te helpen. En om te bewaken dat je je houdt aan wat de rechter heeft gezegd. Samen maken we een plan voor de toekomst.  

Wat is jouw verhaal?

Jouw jeugdreclasseerder komt regelmatig bij je langs om te praten. We zijn er voor jou en willen je graag leren kennen. Wat gebeurt er in jouw leven? Waar maak je je zorgen over? Waar ben je goed in? We maken ook graag kennis met je ouders. En met andere mensen die belangrijk voor je zijn.

Afspraken zijn serieus

Onze jeugdreclasseerder heeft óók de taak om te bewaken dat jij je aan de strenge voorwaarden van de rechter houdt. En aan de afspraken die we samen maken. Houd je je niet aan de voorwaarden van de rechter? Dan zijn wij altijd verplicht om dit te melden. De rechter beslist dan of je de zitting alsnog in de jeugdgevangenis moet afwachten.

Samen een plan maken

Samen maken we een plan. Daarin staat duidelijk wat de afspraken zijn waar jij je de komende tijd aan moet houden. En welke hulp er komt. Aan welke voorwaarden en afspraken jij je moet houden, hangt van jouw situatie af. Een paar voorbeelden:

 • dat je naar school of je stage gaat.
 • dat je meewerkt aan de hulpverlening die nodig is, zoals hulp bij schulden.
 • dat je niet in een bepaalde buurt mag komen.
Je kunt ons alles vragen

Je kunt ons altijd alles vragen. Bijvoorbeeld als je iets moeilijk vindt. Of over de zitting straks. En hoe dat allemaal gaat. We leggen je alles duidelijk uit. Zo vaak als je wilt. Durf te vragen!

Iedere dag helpen wij jongeren die te maken hebben met politie en justitie. En we zijn heel wat gewend. Zullen we samenwerken?

Wat is en doet Jeugreclassering?

Veelgestelde vragen bij toezicht & begeleiding bij schorsing

 • Het doel is om te zorgen dat je tijdens het wachten op de rechtszaak geen dingen doet die niet mogen. Zodat de situatie niet erger wordt. Ook zijn we er om jou in deze periode te helpen, je kunt ons dus alles vragen. Bijvoorbeeld over de strafzitting straks en hoe dat allemaal werkt. Ook maken we samen een plan voor de toekomst. We zijn er voor jou.

 • Dat verschilt per persoon en per situatie. Onze begeleiding stopt als jouw proeftijd is afgelopen én je je aan de voorwaarden van de kinderrechter hebt gehouden. Hoelang jouw proeftijd duurt, staat in de uitspraak van de rechter. Jouw jeugdreclasseerder kan het je ook vertellen.

 • Naast het regelen van hulp, zijn we er ook om toezicht te houden op de strenge voorwaarden van de kinderrechter. Wanneer dat niet goed gaat krijg je eerst een waarschuwing. Zodat het heel duidelijk is wat er beter moet. Gaat het niet beter? Dan zijn we verplicht om dit te melden. De rechter neemt dan opnieuw een beslissing, bijvoorbeeld:

  • dat je tijdelijk vast komt te zitten;
  • dat je nog een laatste kans krijgt om je aan de afspraken te houden;
  • dat er meer begeleiding nodig is van de jeugdreclasseerder.

  Je hoeft niet alles meteen tot in detail goed te doen. Wel vinden we het belangrijk dat je laat zien dat je van je fouten leert. En je best doet om samen te werken.

  Zie ook: hulp als je niet tevreden bent met de begeleiding.

 • Bij een dubbele maatregel heb je te maken met een maatregel voor jeugdbescherming en voor jeugdreclassering.

  Het kan zijn dat je daardoor twee vaste contactpersonen hebt. Een jeugdreclasseerder en een jeugdbeschermer. Soms kan dit ook dezelfde persoon zijn.

 • Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!

  Naar de contactpagina.