Toezicht & begeleiding bij straf

“Ik kreeg een terugval en kwam weer in een gesloten setting terecht. Daar besloot ik: dit is niet wat ik wil. Ik moet mezelf verbeteren, ik wil dat mijn moeder trots zou zijn op de dingen die ik doe.”

Jongere Raoul over Jeugdreclassering

Heeft de kinderrechter gezegd dat je schuldig bent aan iets wat strafbaar is? Dan hoef je niet altijd naar een jeugdgevangenis. Je kunt ook een werkstraf of leerstraf krijgen. Met bijvoorbeeld verplichte hulp van een van onze jeugdreclasseerders. Wij zijn er dan om je te begeleiden. En om te bewaken dat jij je houdt aan wat de rechter heeft gezegd.  

Wat is jouw verhaal?

Ken je jouw jeugdreclasseerder nog niet? Dan maken we eerst kennis. Want voor ons staat centraal wie jij bént, niet wat je hebt gedaan. Dus wat is jouw verhaal? Wat gebeurt er allemaal in jouw leven? En wat vind je er allemaal van? We maken ook graag kennis met je ouders. En met andere mensen die belangrijk voor je zijn.

Wat gaan we doen?

Samen met jouw jeugdreclasseerder maak je een plan van aanpak. Daarin staan de voorwaarden van de rechter en duidelijke doelen. Ook bepalen we samen wat jij en de mensen om jou heen gaan doen om aan die doelen te werken. En welke hulp je daarbij nodig hebt. Het wordt echt jouw persoonlijke plan. En we zorgen dat alles heel duidelijk voor je is.

Wij regelen de hulp die je nodig hebt, bijvoorbeeld:

  • ontdekken wat je talenten zijn. Zoals een sport of muziek;
  • hulp bij het vinden van werk of een opleiding;
  • hulp bij het omgaan met groepsdruk.
Durf te vragen!

Verder kun je óns natuurlijk ook alles vragen. Over wie wij zijn of over je straf. We leggen je alles rustig en duidelijk uit. En zo vaak als je wilt. Durf te vragen! Want niet alles hoeft in een keer goed te gaan.

Onze begeleiding duurt totdat jouw proeftijd erop zit. Heb jij je je in die tijd gehouden aan wat de rechter heeft gezegd? Dan mag je weer verder zonder ons.

Wat is en doet Jeugdreclassering?

Veelgestelde vragen bij toezicht & begeleiding bij straf

  • Dat verschilt per persoon en per situatie. Onze begeleiding stopt als jouw proeftijd is afgelopen én je je aan de voorwaarden van de kinderrechter hebt gehouden. Hoelang jouw proeftijd duurt, staat in de uitspraak van de rechter. Jouw jeugdreclasseerder kan het je ook vertellen.

  • Naast hulp en begeleiding, zijn we er ook om toezicht te houden op de strenge voorwaarden van de kinderrechter. Wanneer je je daar niet aan houdt, krijg je eerst een waarschuwing. Zodat het heel duidelijk is wat er beter moet. Gaat het niet beter? Dan zijn we verplicht om dit te melden bij de rechter. Hij of zij neemt dan opnieuw een beslissing, bijvoorbeeld:

    • dat je tijdelijk vast komt te zitten;
    • dat je nog een laatste kans krijgt om je aan de afspraken te houden;
    • dat er meer begeleiding nodig is van de jeugdreclasseerder.

    Je hoeft niet alles meteen tot in detail goed te doen. Wel vinden we het belangrijk dat je laat zien dat je van je fouten leert. En je best doet om samen te werken.

    Zie ook: hulp als je niet tevreden bent met de begeleiding.

  • Bij een dubbele maatregel heb je te maken met een maatregel voor jeugdbescherming en voor jeugdreclassering.

    Het kan zijn dat je daardoor 2 vaste contactpersonen hebt. Een jeugdreclasseerder en een jeugdbeschermer. Soms kan dit ook dezelfde persoon zijn.

  • Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!

    Naar de contactpagina.