Heeft de rechter gezegd dat je onder toezicht komt te staan? Dan komt er af en toe een jeugdbeschermer bij jullie thuis om te praten. Bijvoorbeeld elke week of maand. Wij zorgen dan dat jouw ouders de hulp krijgen die zij nodig hebben. Samen doen we alles wat nodig is om te zorgen dat jij veilig op kunt groeien.
Waarom sta ik onder toezicht?
Jouw moeder en/of vader vinden het belangrijk dat het goed met jou gaat. Maar soms kunnen er problemen zijn en stress. Bijvoorbeeld door ruzies, geldproblemen of ziekte. Waardoor de situatie thuis voor jou als kind of jongere niet oké is. Dan kan de rechter besluiten dat er hulp komt van een jeugdbeschermer.
‘Onder toezicht staan’ is niet bedoeld als straf. De rechter beslist het alleen om jou als kind of jongere te beschermen. Er zijn veel gezinnen die deze hulp krijgen.
Wat doet een jeugdbeschermer?
We zorgen dat verschillende mensen jouw ouders gaan helpen. De hulp die er komt hangt helemaal af van wat je ouders nodig hebben. Bijvoorbeeld hulp om beter om te gaan met geld, minder ruzie te maken of meer te leren over gezond eten. Het doel van alle hulp is dat jij thuis veilig en gelukkig bent.
Hoe helpt een jeugdbeschermer?
De jeugdbeschermer is iemand die graag mensen helpt. Hij of zij komt regelmatig langs om jou en je moeder en/of vader beter te leren kennen. En om te praten en luisteren hoe het gaat. We kijken welke zorgen er zijn. Maar ook naar wat er goed gaat.
We praten bijvoorbeeld over:
- waar jij goed in bent
- wat je leuk vindt om te doen
- of er genoeg eten en kleding is
- of er ruzies zijn om samen op te lossen
- hoe het gaat met de gezondheid van iedereen
En als je even niet wilt praten, of je vindt het moeilijk, is dat ook goed. Want alles wat we doen, doen we om te zorgen dat het goed gaat met jou.
Video: wat is een ondertoezichtstelling?
Veelgestelde vragen over ‘onder toezicht staan’
-
In sommige gevallen kan dat. Maar de kinderrechter beslist dit alleen als de situatie thuis echt niet oké voor je is. Bijna altijd is er al veel langer hulp bij jullie thuis. Maar zijn de problemen er nog steeds. De rechter doet dit dus om je te beschermen. En om je ouders meer tijd en hulp te geven.
Lees meer op de pagina ‘Ik moet een tijdje ergens anders wonen’.
-
Jij kiest zelf wat je wil vertellen als de jeugdbeschermer er is. Niks moet, alles mag. Want onze jeugdbeschermer is er voor jou. We willen dat het goed gaat met jou. En we begrijpen heel goed dat je aan onze hulp moet wennen.
Vind je iets niet fijn aan wat de jeugdbeschermer doet of zegt? Of heb je vragen? Je kunt alles tegen onze jeugdbeschermer zeggen. Dan kunnen we misschien iets veranderen. Of beter uitleggen. Want we zijn er echt voor jou.
-
Als je thuis woont, bepalen je ouders of ze je zakgeld of kleedgeld geven. Moet je van de rechter tijdelijk ergens anders wonen? Dan heb je wel recht op zakgeld en kleedgeld.
-
Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!
-
Je wordt 18 jaar. Je bent dan voor de wet volwassen. Ben jij er al klaar voor? Op je eigen benen staan is best spannend. Er komen veel nieuwe dingen op je af en er moet van alles geregeld worden. Dat is best wel lastig. Jouw jeugdbeschermer helpt je daar natuurlijk bij. Hij of zij probeert je voordat je 18 jaar wordt, zo goed mogelijk voor te bereiden. Samen maken jullie een plan voor na je 18de. Denk bijvoorbeeld aan wonen, werken, school of geldzaken. Daarna moet je op eigen benen staan en het zelf regelen.
Je kan ons altijd om hulp vragen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen. Samen maken we dan een overzicht van wat er wanneer moet gebeuren en kijken we wie jou daarbij kan helpen. We gaan er samen voor zorgen dat jij het straks alleen kan.