Heeft de rechter gezegd dat je ergens anders moet wonen? Dan kan dat voor kortere of langere tijd zijn. Een rechter zegt dit alleen omdat de situatie thuis dan echt niet oké voor je is. Het is geen straf. De rechter beslist het om jou als kind of jongere te beschermen.
Geen andere oplossing
Je wordt bijna nooit direct uit huis geplaatst. Een rechter beslist dit alleen als hij echt geen andere oplossing meer ziet. Bijna altijd is er al veel langer hulp bij jullie thuis. Maar zijn de problemen er nog steeds.
Het beste voor jou
Jouw moeder en/of vader willen het beste voor jou. Het is heel verdrietig voor jou en je ouders als het niet goed meer lukt om voor jou te zorgen. Maar jij kunt daar niks aan doen. Soms zijn de problemen van ouders gewoon te groot. Bijvoorbeeld door ziekte, ruzies of geldproblemen.
Wat houdt het in?
Je gaat voor korte of langere tijd ergens anders wonen. We vragen jou ook bij wie jij graag wil wonen. Het liefst bij familie of iemand anders die je kent. Lukt dat niet? Dan zoeken we andere opvang. Bijvoorbeeld in een pleeggezin. Of een gezinshuis. Natuurlijk houd je contact met je ouders. Tenzij dat niet veilig voor je is.
Hoe helpen wij jou?
Onze jeugdbeschermer gaat je helpen om aan de nieuwe situatie te wennen. We zijn er echt voor jou. Jij bent het belangrijkste. Weet ook dat je niet de enige bent. Wij helpen iedere dag kinderen die in deze situatie zitten.
We doen er alles om je moeder en/of vader te helpen om de problemen thuis op te lossen. Zodat jij zo snel mogelijk terug naar huis kunt.
Veelgestelde vragen over 'uithuisplaatsing'
-
De rechter zegt dit alleen als de situatie thuis echt niet oké voor je is. En het ook met andere hulp niet lukt om dit snel op te lossen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het thuis niet oké voor je is. Bijvoorbeeld:
- wanneer je ouders het opvoeden niet goed aan kunnen. Bijvoorbeeld doordat jij of je ouders te maken hebben met ziekte, een verstandelijke beperking of psychische problemen.
- wanneer je niet goed wordt verzorgd en te weinig te eten krijgt.
- wanneer er veel ruzie en geweld is thuis.
Heb je vragen hoe het bij jou zit? Jouw jeugdbeschermer is er ook om jouw vragen te beantwoorden. En legt je alles duidelijk uit. Zo vaak als je wilt.
-
Ja, dat mag bijna altijd. Want jouw vader of moeder zijn superbelangrijk. Samen met de jeugdbeschermer maken jullie afspraken over hoe vaak jullie elkaar zien of bellen.
Denkt de rechter dat het gevaarlijk voor je is als je je moeder of vader ziet? Dan kan het zijn dat je je moeder of vader even niet mag zien. Maar dan kijkt de rechter of jullie op een andere manier contact kunnen houden. Bijvoorbeeld met videobellen.
-
Minimaal 1 keer per jaar neemt de rechter opnieuw een beslissing. Je mag weer naar huis als je ouders weer goed voor je kunnen zorgen. En thuis voor jou weer een veilige en fijne plek is. Hoelang je uit huis woont, is dus voor ieder kind anders.
Onze jeugdbeschermer kan je duidelijk uitleggen hoe het bij jou zit. Je mag alles vragen. We zijn er voor jou.
-
Onze jeugdbeschermer vraagt ook aan jou bij wie je graag zou willen wonen. Want misschien is er wel iemand die je kent die dit ook wil. Dan kijken we of dat een fijne plek is voor jou. Zo niet, dan zoeken we verder. Uiteindelijk beslist de jeugdbeschermer bij wie je gaat wonen. We kijken dan altijd naar wat het beste is voor jou. Jij bent het belangrijkste.
-
Ja, als je van de rechter ergens anders moet wonen heb je recht op zakgeld en kleedgeld, totdat je 18 bent. Jouw ouders moeten dit betalen. Lukt ze dat niet? Dan kan de gemeente je zakgeld en kleedgeld geven. Jouw jeugdbeschermer kan je helpen om dit te regelen.
-
Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!
-
Ik word 18 jaar, wat nu?Je wordt 18 jaar. Je bent dan voor de wet volwassen. Ben jij er al klaar voor? Op je eigen benen staan is best spannend. Er komen veel nieuwe dingen op je af en er moet van alles geregeld worden. Dat is best wel lastig. Jouw jeugdzorgwerker helpt je daar natuurlijk bij. Hij of zij probeert je voordat je 18 jaar wordt, zo goed mogelijk voor te bereiden. Samen maken jullie een plan voor na je 18de. Denk bijvoorbeeld aan wonen, werken, school of geldzaken. Daarna moet je op eigen benen staan en het zelf regelen.
Je kan ons altijd om hulp vragen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen. Samen maken we dan een overzicht van wat er wanneer moet gebeuren en kijken we wie jou daarbij kan helpen. We gaan er samen voor zorgen dat jij het straks alleen kan.