Toezicht & begeleiding bij straf

Heeft de kinderrechter gezegd dat jouw kind schuldig is aan iets wat strafbaar is? Dan hoeft hij of zij niet altijd naar de jeugdgevangenis. Je kind kan ook een werkstraf of leerstraf krijgen met bijvoorbeeld verplichte begeleiding van Jeugdreclassering.

Wat gaat er nu gebeuren?

Onze jeugdreclasseerder komt regelmatig bij jullie thuis om te praten en kijken hoe het gaat. En om te bewaken dat je kind zich houdt aan de voorwaarden van de rechter. Dat kan best lastig zijn allemaal. Ook voor jou als ouder. Daarom kun je ons alles vragen. We denken graag met je mee.

Eerst kennis maken

Kennen we elkaar nog niet? Dan vinden we het belangrijk om je kind en jou eerst te leren kennen. En ook andere mensen die belangrijk zijn voor je kind. Wat is jullie verhaal? Wat gebeurt er allemaal in jullie leven? Waar is behoefte aan?

Samen een plan maken

Daarna maken we samen een plan. In dat plan staan de strenge voorwaarden van de rechter waar je kind zich aan moet houden. Maar ook de afspraken die wij met elkaar maken. En de doelen waar we aan gaan werken. We bespreken ook wat jij als ouder kunt doen om je kind te helpen bij deze doelen. We schrijven alles duidelijk op zodat iedereen begrijpt wat we gaan doen.

Wat er in het plan staat, is voor iedereen anders. Een paar voorbeelden:

  • dat je kind van de rechter niet met een mes op zak mag lopen. Of niet meer met een bepaalde groep mag omgaan.
  • hulp bij het contact en de terugkeer naar school. Of dat er hulp komt bij het vinden van werk.
  • hulp bij het ontdekken van de talenten van je kind. Zoals een sport of muziek maken.

Wij geloven in wat je kind kan bereiken! En als ouder ben je nu extra belangrijk voor je kind. Zullen we samenwerken?

Veelgestelde vragen bij begeleiding en toezicht bij straf

  • Onze jeugdreclasseerders verwachten niet dat de samenwerking meteen perfect gaat. We moeten elkaar ook leren kennen. En soms is de situatie van je kind echt lastig. We vinden het wél belangrijk dat je kind leert van wat er niet goed gaat. En zich openstelt om het beter te doen.

    Houd je kind zich niet aan de voorwaarden van de rechter? Dan waarschuwen we eerst. Zodat het heel duidelijk is wat er beter moet. Verbetert het gedrag niet? Dan vragen we de rechter om een beslissing te nemen. Doe bepaalt dan wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld:

    • je kind komt alsnog tijdelijk vast te zitten;
    • je kind krijgt een enkelband;
    • meer intensieve en langere begeleiding van de jeugdreclasseerder;
    • laatste kans om de afspraken na te komen.
  • Luister de voicemail af en spreek een bericht in. Of neem contact op met ons hoofdkantoor. Wij helpen je graag!

    Naar de contactpagina

     

  • Onze jeugdreclasseerder vindt het fijn als je daar met hem of haar over praat. En zegt waar je niet blij mee bent. Dat is misschien moeilijk of spannend. Maar het is heel goed als je het gesprek aangaat. Want misschien kunnen jullie samen een oplossing bedenken?

    Vind je zo’n gesprek lastig? Misschien kan ons Cliëntbureau je helpen. Zij zijn er ook voor je als je niet tevreden bent. En leggen je duidelijk uit wat je kunt doen.

    Contact opnemen met het Cliëntbureau kan via de mail. Wil je liever bellen? Kijk dan op onze contactpagina voor het algemene nummer. Let op: dit is het algemene nummer dus je krijgt het cliëntbureau niet meteen aan de lijn. Je kunt wel bij de medewerker aan de telefoon aangeven dat je graag iemand van het cliëntbureau wilt spreken.

    Zie ook: hulp als je niet tevreden bent

     

  • Bij een dubbele maatregel heeft je kind te maken met zowel een maatregel voor jeugdbescherming als voor jeugdreclassering.

    Het kan zijn dat je kind daardoor 2 contactpersonen heeft van onze organisatie. Een jeugdreclasseerder en een jeugdbeschermer. Maar we proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen.