Jouw rechten

Heb je te maken met een jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder? Dan is dat heel ingrijpend in jouw leven. Daarom heb je speciale rechten. Deze rechten zijn er om je te beschermen. En te zorgen dat hulpverleners je goed behandelen.

Hieronder staan een paar voorbeelden van rechten die je hebt:

  • Recht om te weten: Je hebt het recht om te weten waarom er een jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder komt. En wat het plan is om jou te helpen.
  • Recht om mee te praten: Je hebt het recht om je mening te geven en om te worden gehoord als wij beslissingen nemen die jou aangaan.
  • Recht om een klacht in te dienen: Je hebt het recht om een formele klacht in te dienen als je een probleem met je jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder niet persoonlijk op kunt lossen.
  • In sommige situaties heb je recht op een andere jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder. Bijvoorbeeld als je echt geen klik met iemand hebt. De maatregel die de rechter heeft opgelegd, verandert niet als je een andere begeleider hebt.
  • Moet je als kind van de rechter tijdelijk ergens anders wonen? Dan heb je recht op zakgeld en kleedgeld. Je ouders horen dit te betalen. Kunnen ze dat niet? Dan kan de gemeente je zakgeld of kleedgeld geven. Je jeugdbeschermer kan je vertellen hoe je dit in jouw gemeente regelt.  

Meer informatie en contact over je rechten

Hulp als je niet tevreden bent

Blijf er niet mee rondlopen als je niet tevreden bent. Jouw mening is belangrijk. Lees meer over wat je kunt doen. En welke hulp je kunt krijgen.

Onze hulp bij onvrede

Jeugdstem

Een organisatie voor kinderen en ouders in de Jeugdzorg. Je kunt hier terecht voor informatie over je rechten, vertrouwenspersonen en hulp bij klachten.

Naar de website van Jeugdstem

Recht op privacy

Om ons werk goed te kunnen doen, verwerken wij persoonsgegevens van ouders en kinderen. Lees meer over hoe wij jouw persoonlijke gegevens zoals naam en adres beschermen.

Jouw privacy

Uitgelicht: feedbackgesprek, hoe doe je dat?

Ben je niet blij met hoe onze jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder met je omgaat? Laat het hem of haar weten in een feedbackgesprek. Want jouw mening is belangrijk voor ons. En misschien kunnen we het simpel en snel oplossen. Wat is jouw kant van het verhaal?

Praktische documenten