Toezicht & begeleiding bij schoolverzuim

In Nederland zijn kinderen tot 18 jaar verplicht om naar school te gaan. Doe je dat niet of nauwelijks? Dan moet je in sommige gevallen naar de rechter. Die kan dan besluiten om je verplicht toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering op te leggen. Je gaat dan samen met een van onze jeugdreclasseerders aan de slag. Het doel? Een diploma halen of een dagbesteding vinden die bij jou past.

Let op: wij bieden ook vrijwillige hulp bij schoolverzuim, zie ‘hulp zonder maatregel’.

Wat is jouw verhaal?

Onze jeugdreclasseerder komt regelmatig langs om te praten. Bijvoorbeeld om de week. En het liefst bij jou thuis. We zijn er voor jou en willen je graag leren kennen. Wat gebeurt er in jouw leven? Waar maak je je zorgen over? Waar ben je goed in? We maken ook graag kennis met je moeder en vader als dat kan. En met andere mensen die belangrijk zijn, zoals mensen van school.

Wat gaan we doen?

Daarna maken we samen een plan. In dat plan staat wat de rechter heeft gezegd. Maar ook de afspraken die wij met elkaar maken. Bijvoorbeeld over wat je gaat doen en welke hulp er nodig is.

Het wordt echt jouw persoonlijke plan. Daarom is het plan voor iedereen anders. Een paar voorbeelden van wat er in zo’n plan kan staan:

 • dat we je gaan helpen om een school te vinden die beter past bij wat jij nodig hebt;
 • dat er een gezinscoach komt om te zorgen dat er minder ruzie is thuis;
 • dat een ouder je elke dag een uurtje gaat helpen met je huiswerk.
Je mag ons alles vragen

Je mag ons ook alles vragen. Bijvoorbeeld als je iets moeilijk vindt. Of over de uitspraak van de rechter. We leggen je alles duidelijk uit. En zo vaak als je wilt. Want niet alles hoeft in een keer goed te gaan.

Wij geloven in wat je kunt bereiken! Wat zijn jouw toekomstdromen?

Veelgestelde vragen bij toezicht & begeleiding bij schoolverzuim

 • Dat verschilt per persoon en per situatie. Onze begeleiding stopt als jouw proeftijd is afgelopen én je je aan de voorwaarden van de kinderrechter hebt gehouden. Hoelang jouw proeftijd duurt, staat in de uitspraak van de rechter. Jouw jeugdreclasseerder kan het je ook vertellen.

   

 • Naast jouw begeleiden, zijn we er ook om toezicht te houden op de strenge voorwaarden van de kinderrechter. Wanneer dat niet goed gaat krijg je eerst een waarschuwing. Zodat het heel duidelijk is wat er beter moet. Gaat het niet beter? Dan zijn we verplicht om dit te melden. De rechter neemt dan opnieuw een beslissing, bijvoorbeeld:

  • dat je tijdelijk vast komt te zitten;
  • dat je nog een laatste kans krijgt om je aan de afspraken te houden;
  • dat er meer begeleiding nodig is van de jeugdreclasseerder.

   

  Je hoeft niet alles meteen tot in detail goed te doen. Wel vinden we het belangrijk dat je laat zien dat je van je fouten leert. En je best doet om samen te werken.

  Zie ook: hulp als je niet tevreden bent met de begeleiding.

 • Bij een dubbele maatregel heb je te maken met een maatregel voor jeugdbescherming en voor jeugdreclassering.

  Het kan zijn dat je daardoor 2 vaste contactpersonen hebt. Een jeugdreclasseerder en een jeugdbeschermer. Soms kan dit ook dezelfde persoon zijn.

 • Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!

  Naar de contactpagina.