Toezicht & begeleiding bij schorsing

Bij een schorsing moet de strafzitting van jouw kind nog plaatsvinden. Maar tot die tijd hoeft je kind niet in de jeugdgevangenis te blijven. Wel kan de rechter bepalen dat er ‘Toezicht & Begeleiding’ komt van een van onze jeugdreclasseerders. We zijn er dan om je kind en jou te helpen. En om te bewaken dat je kind zich aan de voorwaarden van de rechter houdt.

Wat gaat er nu gebeuren?

Onze jeugdreclasseerder komt regelmatig bij jullie langs om te horen hoe het gaat. En om te kijken hoe het gaat met het naleven van de voorwaarden van de rechter. Maar ook om daarbij te helpen en jullie vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld over de zitting straks en hoe dat allemaal werkt. Want voor jou en je kind kan het best spannend en moeilijk zijn allemaal.

Eerst kennis maken

Kennen we elkaar nog niet? Dan vinden we het belangrijk om je kind én jou eerst te leren kennen. En ook andere mensen die belangrijk zijn voor je kind. Wat is jullie verhaal? Wat gebeurt er allemaal in jullie leven? Waar is nu behoefte aan?

Afspraken zijn serieus

Houd je kind zich niet aan de voorwaarden van de rechter? Dan zijn wij altijd verplicht om dit te melden. De rechter kan dan beslissen dat je kind de zitting alsnog in de jeugdgevangenis moet afwachten.

Voorbeelden van afspraken

Samen maken we een plan. Daarin staat duidelijk wat de afspraken zijn waar je kind zich de komende tijd aan moet houden. En welke hulp er komt. Maar bijvoorbeeld ook hoe jij als ouder je kind hierbij kunt ondersteunen. Welke voorwaarden en afspraken we maken, hangt van jullie situatie af. Bijvoorbeeld dat je kind:

 • naar school of stage gaat.
 • meewerkt aan de hulpverlening die nodig is, zoals hulp bij schulden.
 • niet in een bepaalde buurt mag komen.

Wij geloven in wat je kind kan bereiken. En als ouder ben je nu extra belangrijk voor je kind. Zullen we samenwerken?

Veelgestelde vragen bij hulp en toezicht bij Schorsing

 • De kinderrechter legt deze maatregel op als er grote zorgen zijn over het gedrag van je kind.
  Het doel is om te voorkomen dat je kind tijdens het wachten op de strafzitting verkeerde keuzes maakt. En bijvoorbeeld iets doet wat zorgt voor onveiligheid op straat.

 • Houd je kind zich niet aan de voorwaarden die de kinderrechter tijdens de schorsing heeft opgelegd? Dan zijn wij altijd verplicht om dit te melden. De rechter bepaalt dan wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld dat je kind alsnog in de jeugdgevangenis de strafzitting moet afwachten.

 • Luister de voicemail af en spreek een bericht in. Of neem contact op met ons hoofdkantoor. Wij helpen je graag!

  Naar de contactpagina

 • Onze jeugdreclasseerder vindt het fijn als je daar met hem of haar over praat. En zegt waar je niet blij mee bent. Dat is misschien moeilijk of spannend. Maar het is heel goed als je het doet. Want misschien kunnen jullie samen een oplossing bedenken?

  Vind je zo’n gesprek lastig? Misschien kan ons Cliëntbureau je helpen. Zij zijn er ook voor je als je niet tevreden bent. En leggen je duidelijk uit wat je kunt doen.

  Contact opnemen met het Cliëntbureau kan via de mail. Wil je liever bellen? Kijk dan op onze contactpagina voor het algemene nummer. Let op: dit is het algemene nummer dus je krijgt het cliëntbureau niet meteen aan de lijn. Je kunt wel bij de medewerker aan de telefoon aangeven dat je graag iemand van het cliëntbureau wilt spreken.

  Zie ook: hulp als je niet tevreden bent

   

 • Bij een dubbele maatregel heeft je kind te maken met zowel een maatregel voor jeugdbescherming als voor jeugdreclassering.

  Het kan zijn dat je kind daardoor 2 contactpersonen heeft van onze organisatie. Een jeugdreclasseerder en een jeugdbeschermer. Maar we proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen.