Toezicht & begeleiding bij schoolverzuim

In Nederland zijn kinderen tot 18 jaar verplicht om naar school te gaan. Gebeurt dat niet of nauwelijks? Dan moet je kind in sommige gevallen naar de rechter. Die kan dan besluiten om je kind verplicht toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering op te leggen. Jouw betrokkenheid als ouder is dan extra belangrijk.

We gaan samen met je kind aan de slag. Het doel? Zorgen dat je kind een diploma haalt of een dagbesteding vindt die past bij wie jouw kind is. Let op: wij bieden ook vrijwillige hulp bij schoolverzuim, zie ‘hulp zonder maatregel’.

Wat gaat er nu gebeuren?

Onze jeugdreclasseerder komt regelmatig bij jullie thuis om te luisteren en te praten. We zijn er om je kind te helpen bij de terugkeer naar school. Niet alles hoeft in een keer goed te gaan. Want vaak zijn er problemen waardoor je kind niet naar school gaat. Wij kijken naar wat je kind nodig heeft.

Eerst kennis maken

Kennen we elkaar nog niet? Dan vinden we het belangrijk om je kind en jou als ouder eerst te leren kennen. En ook andere mensen die belangrijk zijn voor je kind. Wat is jullie verhaal? Wat gebeurt er allemaal in jullie leven? Waar is behoefte aan?

Je mag ons ook alles vragen. Bijvoorbeeld over wat de rechter heeft gezegd. We leggen je alles duidelijk uit. En zo vaak als je wilt.

Samen een plan maken

Daarna maken we samen met je kind een plan. In dat plan staat wat de rechter heeft gezegd. Maar ook de afspraken die wij met jou als ouder maken. We gebruiken makkelijke woorden, zodat iedereen begrijpt wat de bedoeling is. Wat er in het plan staat, is voor iedereen anders. Welke hulp hebben jullie nodig? Een paar voorbeelden:

 • dat we gaan helpen om een andere school te zoeken voor je kind;
 • dat er een gezinscoach komt om ruzies en spanningen thuis te verminderen;
 • dat je je kind elke dag een uurtje helpt met huiswerk maken.

Wij geloven in wat je kind kan bereiken! En als ouder ben je nu extra belangrijk voor je kind. Zullen we samenwerken?

Veelgestelde vragen over toezicht & begeleiding bij schoolverzuim

 • Luister de voicemail af en spreek een bericht in. Of neem contact op met ons hoofdkantoor. Wij helpen je graag!

  Naar de contactpagina

 • Onze jeugdreclasseerder vindt het fijn als je daar met hem of haar over praat. En zegt waar je niet blij mee bent. Dat is misschien moeilijk of spannend. Maar het is heel goed als je het doet. Want misschien kunnen jullie samen een oplossing bedenken?

  Vind je zo’n gesprek lastig? Misschien kan ons Cliëntbureau je helpen. Zij zijn er ook voor je als je niet tevreden bent. En leggen je duidelijk uit wat je kunt doen.

  Contact opnemen met het Cliëntbureau kan via de mail. Wil je liever bellen? Kijk dan op onze contactpagina voor het algemene nummer. Let op: dit is het algemene nummer dus je krijgt het cliëntbureau niet meteen aan de lijn. Je kunt wel bij de medewerker aan de telefoon aangeven dat je graag iemand van het cliëntbureau wilt spreken.

  Zie ook: hulp als je niet tevreden bent

 • Bij een dubbele maatregel heeft je kind te maken met zowel een maatregel voor jeugdbescherming als voor jeugdreclassering.

  Het kan zijn dat je kind daardoor 2 contactpersonen heeft van onze organisatie. Een jeugdreclasseerder en een jeugdbeschermer. Maar we proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen.