Bij een voogdijmaatregel verliezen ouders het gezag over hun kind. Dat heeft veel invloed op zowel de ouders als het kind. Daarom is het belangrijk dat het contact tussen ouder en kind behouden blijft. Carla kreeg te maken met een voogdijmaatregel. Zij vertelt hoe dit voor haar is en hoe ze het contact behoudt met haar zoon Bruce.

Carla’s zoon Bruce (16) woont in een gezinshuis. Daar wordt hij begeleid en verzorgd door zijn pleegouders en andere professionele begeleiders. De gezagsbeëindigende maatregel werd genomen doordat Carla een verstoorde relatie had met haar ex-man. “Het leek me beter dat de verantwoordelijkheid voor Bruce bij William Schrikker kwam te liggen. Dan is er geen strijd met mijn ex over hem. Natuurlijk vond ik het niet fijn dat hij uit huis is geplaatst. Het liefst heb ik Bruce bij me. Maar ik heb liever dat hij op een rustige plek zit dan dat hij te maken heeft met geruzie. Buitenstaanders kunnen zich niet indenken wat het betekent als je zo’n keuze moet maken voor het welzijn of de veiligheid van je kind. Dat is heftig,” vertelt Carla.

Meer vrijheid in het contact door goede samenwerking

Van de rechter mocht Carla tijdens de weekenden, de feestdagen en vakanties Bruce bezoeken. Daarnaast hebben ze intensief telefonisch contact. “Ik heb meer contactvrijheid gekregen om hem te zien van de voogd, waardoor ik hem ook doordeweeks mag zien. Zij ziet dat het contact tussen mij en Bruce heel goed is. En dat ik mijn afspraken nakom en zorg dat hij op tijd weer terug is. Als er iets is met Bruce, dan meld ik het ook. Die goede samenwerking vinden ze heel belangrijk. De voogd geeft mij daardoor veel vertrouwen. Dat is fijn. Ik vind het contact met Bruce erg prettig. Ook de samenwerking met de pleegouders gaat goed.”

De moeilijke relatie met de ex-man van Carla zorgt voor veel spanning bij Bruce. “Ik weet pas sinds kort dat hij het daar moeilijk mee heeft en daardoor naar een vape sigaret of bier grijpt. Maar dat mag hij niet, dus als ik dat zie, meld ik het bij pleegmoeder en de voogd. Die zijn daar blij mee, want het is belangrijk dat we de afspraken met de rechtbank nakomen. Laatst had ik hem langer bij me dan normaal. Dat ging in overleg met pleegmoeder. We zijn toen voor het eerst samen op vakantie geweest. Dat ging harstikke goed. Als ik hem bij me heb, hebben we goede gesprekken bijvoorbeeld over vapen. Soms is hij het niet eens met wat ik zeg, maar als ik het goed uitleg, dan snapt hij het. Binnenkort heb ik een gesprek bij het gezinshuis over Bruce en dan gaan we bespreken hoe we kunnen zorgen dat hij minder spanning heeft.”

Vertrouwen in de toekomst

Het goede contact met Bruce zorgt ervoor dat Carla hem kan stimuleren in zijn ontwikkeling. “Laatst liet ik hem zelfstandig met de trein reizen, ook al vond zijn oma dat niet kunnen. Maar dat kan hij prima zelf. Ik laat hem ook regelen met de pleegouders hoe laat hij bij mij komt. Dat vertrouwen heeft hij nodig. Hij wordt ouder en hij wil zelfstandiger worden. Dan moet je hem daar ook bij helpen.”

De goede samenwerking met de voogd en de pleegouders, zorgt voor veel vertrouwen en een goed contact met Bruce. Carla ziet de toekomst dan ook positief. “Zoals het nu gaat is het prima. Hij blijft tot zijn 21e bij zijn pleegouders wonen, dus hij hoeft niet meer te verhuizen. Dat zorgt voor minder stress bij Bruce. Ik heb zelf gemerkt dat als je je goed opstelt en de samenwerking goed is, dan kan het alleen maar beter gaan. Dan kan het nooit slechter worden.”