Onze hulp bij Voogdij

Heeft de kinderrechter gezegd dat je onder Voogdij komt te staan? Dan hebben jouw ouders geen ‘gezag’ meer over jou. Iemand anders neemt dan beslissingen over jou, totdat je 18 jaar bent. Vaak is dit iemand die je al kent. Je ouders blijven wel betrokken waar het kan.

Als het echt niet anders kan

De rechter beslist dit alleen als er geen andere oplossingen meer zijn. Want vaak hebben je moeder en/of vader al veel langer hulp, maar lost dit de problemen niet op. Meestal woon je ook al niet meer thuis. De rechter beslist het daarom alleen als het echt niet anders kan.

Je bent niet de enige

Onze jeugdbeschermer gaat je helpen om aan de nieuwe situatie te wennen. Wij helpen iedere dag kinderen en jongeren die onder Voogdij staan. Je bent niet de enige. En je moeder of vader blijft natuurlijk altijd je moeder of vader. We vinden het belangrijk dat jullie elkaar blijven zien en spreken. Tenzij de kinderrechter beslist dat dat niet veilig voor je is.

Waar ga je wonen?

Vaak woon je al niet meer thuis en blijf je dus wonen waar je op dat moment al woont. Bijvoorbeeld bij een familielid, pleeggezin of op een woongroep. Is dat een fijne, goede plek voor jou? Dan mag je daar blijven. En anders zoeken we samen met jou een nieuwe fijne plek.

Wij gaan je helpen

Jouw jeugdbeschermer gaat je helpen om aan de nieuwe situatie te wennen. We betrekken je ouders waar het kan. En samen kijken we wie en wat jij nodig hebt. Zodat je de dingen kunt blijven doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt.

Bekijk onze video over Voogdij

Veelgestelde vragen over Voogdij

  • Ja, je hebt recht op zakgeld en kleedgeld als je van de rechter ergens anders moet wonen. Jouw ouders horen dit aan jou te geven als ze dat kunnen betalen. Lukt ze dat niet? Dan kan de gemeente je zakgeld en kleedgeld geven. Jouw jeugdbeschermer kan je helpen om dit te regelen.

     

  • Natuurlijk vraagt onze jeugdbeschermer aan jou wat je zelf graag zou willen. Want misschien woon je al een tijdje bij iemand anders. Of is er iemand die je kent die de voogdij wel wil. Dan kijken wij samen of deze persoon jou kan geven wat je nodig hebt als kind.

    Uiteindelijk kiest de jeugdbeschermer bij wie je gaat wonen. We kijken dan altijd naar wat het beste is voor jou. Jij bent het belangrijkste.

  • Ook bij Voogdij is het uitgangspunt dat je je ouders kan blijven zien. Maar het maken van een bezoekregeling met je familie is niet altijd makkelijk. Daarom maken we samen een bezoekregeling. Daarin staat hoe vaak je je ouders en andere mensen die belangrijk voor je zijn kan zien.

    Het kan zijn dat jij je ouders vaker of een tijdje niet wilt zien. Misschien heb je nog broertjes of zusjes, of een opa en oma die je nu niet zo vaak meer ziet. Soms is er ruzie in de familie en is het moeilijk om iets af te spreken. Wat het ook is, praat met je jeugdbeschermer. Laat weten wat jij belangrijk vindt en wie je graag wilt blijven zien. Je jeugdbeschermer zal altijd goed naar je luisteren, maar ook naar wat je ouders ervan vinden. Aan de hand daarvan neemt de jeugdbeschermer een beslissing.

  • Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!

    Naar de contactpagina.